Tapahtumat

Nikoli järjestää vuosittain paljon erilaisia tapahtumia. Osa tapahtumista on muodostunut perinteeksi, ja tähän alle onkin koostettuna lista tapahtumista, joihin Nikolin opiskelijat osallistuvat ja joita Nikoli pyrkii järjestämään.

Syksyn tapahtumat

Vulcanalia (OYY) – Oulun yliopiston ylioppilaskunnan perinteinen lukuvuoden avajaistapahtuma. Vulcanalia -päivään kuuluu päivällä järjestettävät järjestömessut Linnanmaan kampuksella ja Vulcanalia-iltatapahtuma samana päivänä. Iltatapahtumassa on perinteisesti ollut useampia esiintyjiä.

Fuksikisat (OLuT) – Pienryhmissä (tai muissa ryhmissä) kilpaillaan toisia fukseja vastaan leikkimielisissä kilpailuissa. Oiva tapa tutustua geologeihin ja muihin luonnontieteilijöihin! Kisoihin kannattaa suhtautua rennolla mielellä, vaikka voittavalle fuksijoukkueelle onkin luvassa palkinto. Kisojen jälkeen on ollut tapana viettää aikaa vanhempien opiskelijoiden kanssa, jotka tulevat paikalle kannustamaan uusia opiskelijoita.

Fuksisuunnistus (OLuT) –  On yksi fuksivuoden ehdottomista kohokohdista! Fuksit kiertävät itse kokoamallaan ryhmällä rasteja Linnanmaan, Kaijonharjun ja toisinaan myös Oulun keskustan alueen suunnistusrasteja. Tarkoituksena on pukeutua jonkin teeman mukaisesti, ja suorittaa vanhempien opiskelijoiden pitämiä rastitehtäviä. Tehtävien suorittamisesta saa pisteitä, mutta myös lahjuksilla ja esiintymisnumerolla voi vaikuttaa pisteiden arviointiin. Suunnistamaan ei kannata myöskään lähteä veren maku suussa, vaan tärkeintä on hauskanpito!

Fuksisitsit (OLuT) – Fuksisitsit on suunnattu opintonsa aloittaville opiskelijoille, ja tarkoituksena on perehtyä sitsaamisen jaloihin tapoihin rennoissa merkeissä ja hyvässä seurassa. Sitseillä tarkoitetaan akateemista pöytäjuhlaa, joka pitää sisällään lauluja ja puheita, juomaa ja ruokaa. Pukukoodina näillä sitseillä on miehillä tumma puku ja naisilla cocktail-asu. Sitsien jälkeen myös vanhemmat opiskelijat ovat tervetulleita viettämään aikaa sitsaajien kanssa!

Futisturnaus (OLuT) – Jalkapalloturnauksen merkeissä otetaan mittaa luonnontieteilijäkiltojen välillä. Turnauksen voittajat lunastavat itselleen upean mestaruuspokaalin. Joukkueisiin ilmoittaudutaan oman killan urheiluvastaavan kautta. Pelaamisen lisäksi vähintään yhtä hauskaa on hurrata Nikoli voittoon!

Kaupunkikartoitus (Nikoli yhteistyössä Pultereiden ja Vasaran kanssa) – Kokoaa Oulun, Turun ja Helsingin Geologit saman katon alle kolmen päivän ajaksi. Perinteisesti Kakassa tutustutaan muiden kaupunkien geologeihin, saunotaan ja lopulta myös kaupunkikartoitetaan rastisuunnistuksen muodossa. Rastisuunnistuksen voittajat julkistetaan rastisuunnistuksen päätteeksi.

OLuT:n pikkujoulut – Pikkujoulut avaavat OLuT:n perinteiset pikkujoulu-bileet. Sauna pysyy yleensä koko illan lämpimänä ja tanssilattia kuumana. Illan aikana luonnontieteilijäkiltojen puheenjohtajat ottavat toisistaan mittaa leikkimielisten kisailujen merkeissä. Jouluinen pukeutuminen on suotavaa!

Pikkujoulut – Nikolin omat pikkujoulut myötäilevät perinteisten “firman pikkujoulujen” -kaavaa. Ohjelmassa on ollut aikaisempina vuosina muun muassa jouluruokaa ja -juomaa, joululauluja, saunomista, sekä Secret Santa -lahjaralli. Ideana on Secret Santassa on, että jokainen, joka tähän haluaa osallistua, tuo pienen joululahjan, jotka sitten jaetaan muiden lahjan tuoneiden kesken ja kaikki saavat jonkun toisen tuoman lahjan. Tänne on tavallisesti pukeuduttu tyylikkäästi, ja päähän on tapana painaa tonttulakki!

Jouluristeily (After Lecture, kyyditykset ja hytit hoitaa OLuT) – Hyttipaikkoja jonotetaan tähän tapahtumaan aina edellisestä päivästä alkaen. Oulusta bussimatka risteilylle on vähintäänkin yhtä hauska kuin itse risteily. Laivalle lähdetään Turun satamasta. Matkan aikana laivalla on perinteisesti ollut tarjolla buffetillallinen ja mahdollisuus osallistua Ankkuri approon.

Alumni-ilta – Nikoli kutsuu valmistuneita nikolilaisia esittelemään omia työpaikkojaan ja urapolkujaan lyhyiden esitysten muodossa. Lyhyet esitelmät koostuvat alumnien nykyisten työpaikkojen esittelystä, omasta urakehityksestä ja hyvistä vinkeistä tuleville geologeille. Iltaa on jatkettu yleensä juoman, ruuan ja saunomisen merkeissä.

Fiini-viini-ilta – Tapahtuman nimi puhunee puolestaan. Pue yllesi tyylikäs musta puku tai cocktail-asu ja nappaa lempiviini mukaasi. Nikolin puolesta tarjolla on niin herkulliset juustot kuin muutkin naposteltavat, sekä ensiluokkainen seura!

Kevään tapahtumat

Haalarinkastajaiset – Fuksit saavat seremoniallisesti uudet haalarit käyttöön. Vanhemmat opiskelijat opettavat parhaansa mukaan, kuinka haalareita tulee oikea oppisesti pukea ylle ja somistaa. Usein tapahtumaan liittyy yhdessä kisailua ja visailua sekä saunomista.

Peli- ja lättyilta – Myös tämän tapahtuman nimi puhuu puolestaan: luvassa on lauta- ja korttipelejä sekä uuden puheenjohtajan pyörittämiä suussa sulavia lättyjä.

Umpihankifutis (OLuT) – Eihän jalkapallon pelaaminen onnistu ulkona keskellä talvea? Voi kyllä onnistuu, nimittäin umpihangessa! Umpihankifutis on jalkapalloturnaus joka pelataan syvässä lumihangessa. Paras joukkue voittaa hulppean palkinnon, eli suuren voittopystin! Varaudu siihen, että lumi löytää tiensä haalareiden lisäksi myös kenkiisi!

Wapun avaus – Milläpä muulla tavalla kauan odotettu Wappu lähtisi käyntiin, jos ei Wapun avauksella! Wappu avataan juhlallisesti kohottamalla maljaa ja syömällä enemmän tai vähemmän Wappuisia eväitä. Grillikin on perinteisesti ollut kuumana. Wapun avajaisissa julistetaan myös arvostettu (ja “kirottu”) titteli: Vuoden fuksi.

Wappusoudut (Prose) – Mitä saadaan kun laitetaan noin 14 geologia kirkkoveneeseen? Katkenneiden airojen lisäksi Wappusoudut! Soudut soudetaan perinteisesti Tuiran rannassa kirkkoveneillä. Vastakkain nopeimmasta ajasta kisaillaan kaikkien tiedekuntien ainejärjestöjen kesken. Soudut huipentuvat illalla jälkisoutujen merkeissä, jotka järjestetään jossain Oulun keskustan yökerhoista.

Gambinailta – Gambina, oi Gambina! Juhlistamme tätä makoista juomaa gambinaillan merkeissä, perinteisesti yhdessä Histonin kanssa. Illan agendaan kuuluu vain kaksi asiaa: gambinan juominen ja hauskan pitäminen! Joten kiskaise haalarit jalkaasi ja nappaa gambinapullo kainaloosi.

Wappusuunnistus (OLuT) – Wappusuunnistus mukailee fuksisuunnistuksen kaavaa. Itse kokoon kerätyt joukkueet kiertävät rasteja Linnanmaan, Kaijonharjun ja toisinaan myös Oulun keskustan alueen suunnistusrasteja. Tarkoituksena on jälleen pukeutua jonkin teeman mukaisesti, ja suorittaa muiden luonnontieteilijä opiskelijoiden pitämiä rastitehtäviä. Tehtävien suorittamisesta saa pisteitä, mutta myös lahjuksilla ja esiintymisnumerolla voi vaikuttaa pisteiden arviointiin. Perinteisesti Nikolin fuksit ovat pitäneet wappurastia vanhempien opiskelijoiden suunnistaessa.