Pohjois-Suomen ekskursio 27.5.-31.5.2017


Warning: Illegal string offset 'custom_option' in /srv/nikoli.org/htdocs/wp-content/themes/wpuniversity/single.php on line 12
Optimized-IMAG0187

Kirjoittaja sekä Suomen toiseksi vanhinta kalliota tieleikkauksessa lähellä Terrafamen kaivosta

Ekskursiosta kirjoittelee kolmatta opiskeluvuotta syksyllä aloittava Olli-Pekka Luoto

Aluksi haluan kiittää Juho Tapiota ja professori Holger Paulickia, jotka pääasiassa vastasivat tämän keväisen ekskursion järjestämisestä. Lisäksi kiitos myös Eero Hanskille ja Kimmo Kärenlammelle opastuksesta kentällä. Ekskursio alkoi vierailulla Otanmäen kaivosalueelle sekä tutustumisella Otanmäen alueen geologiaan. Tästä matka jatkui Jormuan ofioliittien ja Talvivaaran kaivoksen kautta kohti Sodankylää. Sieltä käsin vierailimme Bolidenin Kevitsan kaivoksella sekä Sodankylän geofysikaalisella observatoriolla. Ekskursio päättyi vierailuun Suurikuusikon kaivoksella Kittilässä. Muutamana iltana professori Holger Paulick luennoi muun muassa nikkelimalmien synnystä.

Yliopiston tapoja kunnioittaen matkamme pääsi alkamaan akateemisen vartin (puolisen tuntia) aikataulusta myöhässä erään henkilön nukuttua pommiin. Ensimmäiset kaksi päivää kuluivat mukavasti maastossa paljastumia tutkien. Niitä oli laaja variaatio tavallisesta graniitista tyynylaavaan. Lisäksi kuokimme myös muutamia uusia paljastumia esiin. Kenttäpäivät olivat todella hyödyllisiä oppimisen kannalta, kun pääsi näkemään miltä kivilajit ja muodostumat näyttävät oikeasti luonnossa.

Mediasta ja keskusteluista saadun mielikuvan jälkeen Talvivaaran odotti muistuttavan ennemmin kaatopaikkaa kuin oikeaa kaivosta, mutta vierailu Terrafamen kaivoksella oli positiivinen yllätys ainakin allekirjoittaneelle, ja harhaluulot kaikkosivat nopeasti. Vierailu itsessäänkin oli todella hyvin järjestetty sisältäen muun muassa meille varta vasten paikalle hankitun linja-auton ja itsensä Terrafamen toimitusjohtajan Joni Lukkaroisen pitämän luennon. Jokaiseen kaivosvierailuun kuului ruoka sekä yleensä myös kahvittelu.

Optimized-IMG_0817

Illat kuluivat mukavasti saunoessa ja enemmän tai vähemmän sivistyneesti janojuomia nauttiessa. Myytti kaivosten portilla kaikki saapuvat puhalluttavasta vartijasta ei olekaan enää myytti, vaan totisinta totta! Tai ehkä olenkin absolutisti ja raittiuden puolestapuhuja ja huijaan teitä ☺. Kevitsan kaivoksella ajoimme omilla autoillamme alas avolouhokseen, joten turvallisuuskoulutuksessa kannattaa olla hereillä (vaikka sen kesto olisikin tunnin).

Mitä ekskursiosta lopulta jäi käteen?Optimized-IMAG0151

  • Ajanviettoa kavereiden kanssa sekä uusien hankkimista
  • Syvällisempi geologinen tietämys erilaisten kaivosten toiminnasta
  • Todella hyvä luento Sodankylän geofysikaalisella observatoriolla

Lopuksi vielä vinkki kaikille fukseille ja muillekin opiskelijoille: kannattaa opetella geologinen termistö sekä mineraalit ja kivilajit hyvin myös englanniksi, jotta opiskelu sujuu mukavasti myös tulevina vuosina. Myös ekskursiot ovat mielekkäämpiä, kun seuraaminen on helpompaa, ja voi keskittyä enemmän geologisen tiedon ammentamiseen kuin asioiden suomentamiseen.

ps. mukavimmat 5 noppaa ikinä.

Olli Luoto