Kansannäytteitä ja kullan etsintää


Warning: Illegal string offset 'custom_option' in /srv/nikoli.org/htdocs/wp-content/themes/wpuniversity/single.php on line 12

Geologian tutkimuskeskus (GTK) on Suomen valtion alainen tutkimuslaitos, jonka tehtävä on tutkia kallioperää ja maaperää pääosiin Suomessa. Nykyisin jotkut GTK:n projektit suuntautuvat myös ulkomaille esimerkiksi koulutus- tai asiantuntijatehtäviin. Suomen GTK on kansainvälisestikin arvostettu ja meiltä tullaan ottamaan oppia useista maista. Olen nyt kesän 2017 töissä GTK:n mineraalivarannot yksikössä ja päätyötehtäviini kuuluu avustaminen GTK:n Kansannäytetoimiston toiminnassa sekä malminetsintätyöt Pohjois-Kainuussa Puolangan alueella.  

Kansannäytetoimistoon voi kuka tahansa lähettää luonnosta löytämänsä esimerkiksi korukiven tai malmilohkareen. Näyte pyritään tunnistamaan silmällä ja eri apuvälineillä, kuten suurennuslasilla tai p-XRF laitteella (kannettava röntgenfluoresenssianalysaattori). Kiinnostavimmat näytteet laitetaan jatkotutkimuksiin ja niistä tehdään kemiallinen analyysi tarkkojen alkuainepitoisuuksien selvittämiseksi. Kaikki saadut tulokset tallennetaan tietokantaan myöhempää käyttöä, esimerkiksi maastokäyntiä varten. Myös lähettäjä saa kaikki tutkimustulokset itselleen ja joka vuosi merkittävimpien näytteiden lähettäjät palkitaan melko suurillakin palkinnoilla. Tämän kesän kohokohtiin on lukeutunut näyte, jossa paljaalla silmällä pystyi erottamaan kultaa, sekä erään lähettäjän ”meteoroidiksi” aavistelema nyrkin kokoinen lohkare, joka todellisuudessa oli sulanutta mustaa muovia.

Puolangan suunnalla olen kesän aikana mukana malminetsintäprojektissa, jonka tarkoitus on kartoittaa eritoten kullalle (Au) potentiaalisia alueita tarkempia jatkotutkimuksia varten. Tämän kesän tehtäviin kuuluu tarkentava lohkare-etsintä, kallioperäkartoitus ja moreenigeokemiallinen näytteenotto. Lohkare-etsinnän avulla pyritään löytämään korkean kultapitoisuuden lohkareita sekä niin sanottuja lohkareviuhkoja. Lohkareet levenevät lähtökalliostaan mannerjäätikön liikkeen suuntaisesti ja muodostavat kartalle piirrettynä pistesarjan, joka muistuttaa viuhkaa. Parhaimmillaan tällaisen viuhkan löytäminen johtaa ihan oikean kultaesiintymän paikallistamiseen.

Meillä on varattuna koko kesäksi hieno kesämökki järven rannalta, joka toimii paikallisena tukikohtana. 10 hengen majoituskapasiteetti ja oma ranta on välillä tuntunut liioitellulta, mutta en ole raaskinut valittaa asiasta. Kenttätukikohdan yksi tärkeimmistä varusteita on sauna, joka ainakin tänä kesänä on ollut huippuhyvä.

Jotta tästä blogista itse kukin oppisi jotain, olen koonnut kaikille luettavaksi GTK:lla tähänastisen harjoitteluni aikana oppimat taidot kullan etsimisestä: Kullan löytämisen ABC.

  1. Kentällä on hyvä käyttää puhtaita ja ajanmukaisia varusteita
  2. Alustavassa kullan etsinnässä ”isäntäkiven” lohkeavuus (engl. cleavage) voi osoittautua hyödylliseksi huomionkiinnittäjäksi, kts. https://en.wikipedia.org/wiki/Cleavage_(geology)
  3. Kullan löytämistä helpottavat joskus eräät indikaattorimineraalit kuten timantit ja safiirit
  4. 99/100 tapauksessa kultaa ei löydy. Terve optimismi on eduksi mutta realiteetit kannatta pitää mielessä
  5. Loppuvaiheessa kairaaminen on paras tapa vahvistaa löytö

 

10.7.2017

Juho ”Etunimimies” Tapio