Uusille opiskelijoille

Moi!

Mikäli olet olet syksyn 2015 aloittava opiskelija geotieteillä niin tervetuloa joukkoon! Seuraava lyhyt infopaketti on tehty teille opiskelun aloittamisen tueksi. Ei tässä mitään ihmeellistä ole, mutta kaikkea pientä hyödyllistä. Ja voivat vanhemmatkin opiskelijat lukea tämän jos välttämättä haluavat.

Virallisissa sisäänpääsykirjeissä varmasti mainitaan miten saatte käyttöönne yliopiston sähköpostin (O365). Monet ovat aiempina vuosina jättäneet sähköpostin tekemättä ja käyttäneet aiempaa postiaan, mutta suosittelen sähköpostiosoitteen aktivoimista ja käyttöä sillä sen kautta on helppo lähettää viestiä kelle tahansa opiskelukavereista, koska sähköposti on muotoa “etunimi.sukunimi…” Mukana tulevat myös Onedriven pilvipalvelut, joita ainakin itse ole käyttänyt kohtuullisen paljon ryhmätöiden tekemiseen. Toinen sähköpostin käyttöön liittyvä vinkki on seuraava: Lue sähköpostia riittävän usein!. Tämä tarkoittaa, että ainakin aamuisin ja illalla. Miksi tämä on sitten hyödyllistä? Sähköposti on tärkein informaation välittämisen väline tiedekunnalle ja sen henkilökunnalle. Luentojen peruuntumisesta tulee tieto ensimmäiseksi aina sähköpostiin ja erinäiset hyödylliset tiedot välitetään aina sähköpostin kautta. Olen myös huomannut, että moni jättää viestien sisällön lukematta eli jollet halua jäädä jostain paitsi niin lue myös teksti otsikon takana :)

Opiskelu

Jollei sinulla ole vielä kokemusta korkeakouluopinnoista (varsinkaan yliopistossa) niin tulet huomaamaan, että opetus ja opiskelu täällä eroavat varsin paljon aikaisemmasta. Luennot ovat erilaisia, materiaalia on enemmän, vapaaehtoisuutta paljon enemmän ja omalla aktiivisuudella saatava etu on suuri. Kannattaa asennoitua heti opiskelujen alussa muuttamaan vanhoja tapojaan opiskelun suhteen. Pienryhmäohjaajilta ja yliopiston henkilökunnalta saa tähän hyviä vinkkejä (kanssaopiskelijoita unohtamatta!) ja opiskeluongelmien hoitamiseen on olemassa hyvät verkostot. Tässä kolme hyvää vinkkiä, joita noudattamalla opiskelu etenee sujuvammin:

1. Varaa opiskelulle riittävästi aikaa!
2. Aina kun on mahdollista lue kirjoja ennemmin kuin luentomuistiinpanoja
3. KÄYTÄ luennot hyödyksi: kysy luennoitsijalta, koita selvittää asiat joita et ymmärtänyt (tai selitettiin huonosti) ja KÄY luennoilla

Teillä tulee olemaan syksyllä luentoja opiskelemisesta. Alla olevasta linkistä pääsette katsomaan viime vuoden luentojen materiaalia:
http://www.oulu.fi/yliopisto/opiskelu/opiskelun-tehostaminen/teemaluennot

Toinen asia, jonka haluan opiskelemisesta sanoa on seuraava: Jätä itsellesi tarpeeksi aikaa opiskelujen ulkopuolella esim. liikunnan tai muun aktiviteetin parissa. Tähän auttaa mm. yhteinen rakas ainejärjestönne Nikoli ry. Meillä on ollut viikottainen liikuntasalivuoro, jolla on pelattu lähinnä futsalia, koripalloa ja sählyä. Vuoron ajankohtaa ensi lukukaudelle ei ole vielä selvillä, mutta se saataneen tietoon syyskuuhun mennessä. Lisäksi joukossamme on monia esim. sulkapallosta, kuntosalilla käymisestä, juoksusta ja retkeilystä kiinnostuneita, joten mahdollisuuksia riittää.

Varaslähtö opiskeluun

Te jotka, ette malta odottaa syyskuuhun varsinaisten opiskeluiden aloittamista seuraavassa on muutama ehdotus ja linkki geotieteiden oppimisen aloittamiseksi jo nyt kesällä!

http://www.geologia.fi/ : Erinomainen sivusto, josta löytyy ajankohtaisia uutisia geologian saralta sekä varsin kattava geologian perusteiden opetusmateriaali, suosittelen tutustumaan!

http://cc.oulu.fi/~petuisku/Mineralogia/MinPer.htm : Ensimmäisen geologian kurssin kurssimateriaali netissä!

Kannattaa myös tutkia Weboodia (https://weboodi.oulu.fi/oodi/). Sen kautta voi käydä katselemassa opinto-opasta, josta löytyy kaikkien Oulun yliopistossa järjestettävien kurssien kuvaukset. Weboodin kautta tuletta syksyllä ilmoittautumaan kaikille kursseille ja tekemään HOPSIN (Henkilökohtainen OPinto Suunnitelma)

Loppuun satunnainen hyödyllisten linkkien pommitus. Kannattaa tehdä tietyille tärkeille nettisivuille omaan selaimeensa vaikka suosikit-kansio.

http://www.oulu.fi/katk/
https://www.facebook.com/groups/18324354264/
http://www.yths.fi/
http://www.oyy.fi/aloitussivu/
http://www.psoas.fi/

Kuten sanoin, niin tässä oli vain joitan mielestäni hyödyllisiä asoita. Paljon varmasti jäi sanomatta, mutta ette te varmasti pidempää tekstiä jaksaisikaan lukea :) Kaikissa opiskelun aloittamiseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhtettä esimerkiksi minuun (yhteystiedot alla) tai tiedekunnan koulutusdekaaniin Eero Hanskiin, eero.hanski(at)oulu.fi.


Juho Tapio
Puheenjohtaja, Nikoli ry
juho.tapio(at)student.oulu.fi

Vastaa